Ketodiæt kan både helbrede og forebygge sygdom

Ketodiæt har fået en del opmærksomhed og det er med god grund.
Mange vælger ketodiæt for vægttabets skyld. Det er også en god og hurtig vej til vægttab, hvis man gør det rigtigt.
Ketodiæt tvinger kroppen til fedtforbrænding. Vi lever i en tid hvor der er konstant tilførsel af kulhydrater gennem frugt, myslibarer, kiks, brød, pasta, energibarer, smoothies og café latte. I den linde strøm af kulhydrater, er vores krop blev uvant og uegnet til at forbrænde fedt.
Lad os lærer den det igen.

Hvad er ketodiæt
Ketodiæt er en kost stort set uden kulhydrater. Dvs helt uden kornprodukter. Ingen bælgfrugter, ingen rodfrugter, ingen frugt, ingen sukker, ingen mælk grundet mælkesukker. Smør, fløde og lidt ost kan være ok.
Til gengæld masser af kål, bladgrønt, lidt nødder og kerner samt en smule kød/fisk. Se mere nedenfor.
Det lyder voldsomt men med en overgangsperiode så åbner det for nye ting i maden, udvider horisonten mod de smagfulde urter, mange skønne salater, krydderier og typer af dressing man kan lave.

Den kan leves hele tiden (efter tilvænning) Men kan også køres periodevis. Den er hyppigt og med mange fordele kombineret med midlertidig faste. Altså faste hen over natten på 12-14-18 timer.
Du kan drikke sort kaffe/te, urtete og matcha. Men ikke Latte, vin, øl eller nulkaloriesodavand eller energidrikke.
Hvis du lægger lange gåture eller træning ind så bliver det hele meget lettere da det hjælper kroppen til fedtforbrænding. Du har tid til det da du laver mindre mad og har mere energi.

Fysiske fordele ved ketodiæt
Ketodiæt normaliserer blodsukkeret og forbedrer kroppens evne til at omsætte sukkerstoffer – og forbrænde fedt.
Ketodiæt er langtidsenergi, hvilket betyder at du kan have meget længere tid mellem dine måltider, uden at føle sult. Sult er en hyppig problematik som kan dræbe enhver ambitiøs slankekur.

 • Ketodiæt heler tarmen fordi den får en pause til at regenerere fremfor konstant slid af de daglige 1-2 kg mad der passerer gennem.
 • Ketodiæt er ekstremt antiinflammatorisk. Pausen mellem måltider dæmper eller bremser inflammationsprocesser i tarmen. De små faster (12-18 timer hen over natten) sætter en masse antiinflammationsmolekyler i gang. Fedtforbrændingen danner ketonstoffer som er en god energikilde. Særligt hjertet har god effekt af ketonstoffer. Dets pumpeevne stiger markant når det næres med ketonstoffer frem for sukker.
 • Ketodiæt øger mængden af vores mange millioner energifabrikker (mitochondrier) som vi har i hver eneste celle. En levercelle, for eksempel, har 2000 mitochondrier. De producerer energi til leverens arbejde med at afgifte alt hvad vi indtager/optager; mad, drikke, luft, røg, cremer og lignende.
 • Du får altså mere energi til at holde kroppen ren og sund. Men også til at fungerer. Sørg nu for at du også bruger den på dejlige ting, som at gå i skoven, danse eller andet du holder af.
 • Ketodiæt med små faster, tvinger kroppen til at nedbryde egne celler (for at skabe energi og byggesten). Din kloge krop vil altid vælge de syge og svækkede celler. Hvis altså du bevæger dig eller træner og derved er kommet på fedtforbrændning.
 • Ketodiæt styrker mental klarhed da den øger aktiviteten i nervebanerne i hjernen. Den skaber mere energi til hjernen og samtidig, dæmper inflammation her.
 • En oprydning og udrensning i tarmfloraen som hos mange er præget af for meget candida som altid ønsker sig mere sukker. Altså en god udrensning af uønskede gæster.
 • Ketodiæt har vist sig effektiv ved så alvorlige sygdomme som kræft og hjertekarsygdomme. Man får ikke forhøjet kolesteroltal hvis man holder kød og ost i skak, en knyttet håndfuld er rettesnoren. De helbredsmæssige fordele er det antiinflammatoriske og blodsukker samt fedtomsætningen som stærke virkemidler. Det er dog et stort og komplekst område som ikker er (og aldrig bliver) færdigudforsket.
 • Psykiske/mentale fordele ved ketodiæt
  Den øgede klarhed som følge af mere aktivitet i nervebanerne i hjernen.
 • Lider du af angst eller depression kan det lette da keto er stærkt anti-inflammatorisk.
 • En frihed fra konstant at trænge til noget, frihed fra hyppige måltider, snacks og cravings.
 • Mere energi fordi du lever mere rent og ikke indtager energityve som sukker og korn.
 • Mulighed for faste som til alle tider, i alle folkeslag er brugt til at komme i dybere kontakt med sig selv og sin højere bevidsthed – for nogle en gud.
 • Masser af tid nu der ikke bruges så meget tid på mad. Der bliver tid til at have det godt.
 • En mulighed for at bryde fri af dårlige vaner, som sukkerafhængighed, for meget kaffe Latte eller alkohol.
 • En fredfyldthed da blodsukkerudsving og eventuelle fødevarer reaktioner ikke skaber uro.
 • En dybere kontakt med dig selv og måske dine dybeste ønsker når du ikke længere flakker rundt for de hurtige ønsker, endnu ”et fix), endnu en stimulans.
 • Skal du tabe dig på ketodiæt er det nødvendigt at du spiser færre kalorier end du forbrænder. Det er meget lettere at spise færre kalorier når du er kommet i ketose og forbrænder fedt. Det er langtidsholdbar energi så du nu, endelig kan spise mindre end du plejer.

Ketodiæt der skaber sundhed

Der er mange misforståelser omkring ketodiæt. Det er vigtigt at gøre det på den rette måde.
Det er ikke keto at spise masser af kød og ost. Proteinerne i kød og ost, kan kroppen omdanne til kulhydrater og derved kommer du ikke på fedtforbrænding.
Det er ketodiæt når du ikke indtager kulhydrater, heller ikke fra gulerødder og frugt. Du spiser begrænset kød/fisk. Til gengæld en god portion fedtstoffer, medmindre du har rigeligt på sidebenene at tage af.
De store sundhedsfremmende effekter opnår du især når du har fasteperioder. Det kan være 12-18 timer. Men også gerne 24, 36 eller 48 timer.
Du begynder dog ikke her.

Begyndelsen på din ketodiæt
Du spiser 3-4 måltider om dagen. Her består din mad af broccoli, blomkål, spidskål, kål, asparges, avocado, masser af salater af alle slags, lidt løg og porre, lidt rå rødbede, fennikel, lidt champignon og oliven. Du bruger olivenolie, kokos og smør til at stege i. Du bruger græskar- sesam og rapsolie til dressinger. Gerne med presset hvidløg og masser af urter. Citron og limesaft. Hertil lidt ristede nødder/kerner og et lille stykke fisk/kød eller æg. Du kan knytte din hånd og bruge den som din rettesnor på hvor meget kød/fisk du spiser om dagen.

Men måske spiser du mere kød, flere mandler, meste ost og lidt gulerødder til at begynde med. Når du har vænnet dig til mætheden og letheden, så kan du spise mindre kød og begynde at forlænge den faste over natten fra 10-12 timer til 14-16 timer
Til at begynde med vil du ofte føle dig sulten og sikkert også rastløs. Du er vant til at spise hyppigt, vant til små snacks og energiløft. Men du kan gå en tur eller lave squats (på toilettet om nødvendigt), det vil hjælpe på energi, sult og rastløshed. Drikke vand med citronsaft eller brus.

Efter 3-6 dage har kroppen fattet pointen og overgivet sig til fedt som brændstof og herfra begynder du at mærke energi, fred, klarhed og velvære. Du kan nu begynde at trække din morgenmad til op af formiddagen, til frokost og om en uges tid kan du måske vente helt til aftensmaden. Uden af føle sult eller træthed.

Mange oplever at føle sig glade, endda lykkelige, klarsynede eller skarpe. Mange oplever en tåge der letter, en ny vitalitet der vågner og her begynder smerter og ømhed (hvis man har lidt af det) også at fortage sig.

Ketodiæt i historisk perspektiv
For flere tusinde år siden i jæger-samler samfundet var mennesker ofte i faste og ketose. Ingen jæger havde madpakke med på jagt 😉 Der var perioder med ringe forsyninger og så var der perioder med nok mad. Det gav en perfekt balance.

Vi ser også i alle religioner at faste og nøjsomhed er en del af livsformen.
Mennesket har altid brugt fasten som et spirituelt redskab. Skabe stilhed og ro så man kunne høre guds (eller sin egen indre) stemme. Så man kunne finde fred og lykke med det man havde i sit liv.
Du kan bruge keto og små fasteperioder til at rydde op og rense ud i din fysiske krop. Til at styrke den og skabe mere balance, energi og livskraft.
Du kan bruge keto til at skabe mere klarhed og mental styrke.
Du kan bruge keto til at komme af med cravings og rastløshed, sukkermisbrug og dårlige vaner.
Du kan bruge keto til at lindre/eliminerer sygdom og få en sundere krop.

Retter til din ketodiæt
-Blandede salater med lidt spidskål, broccoli og asparges med oliven-citrondressing, ristede mandler og lidt røget laks.
-Broccolisuppe med mandeltopping eller ristede svampe.
-Omelet  (uden mel og mælk) med spinat, champignon, courgette og urter. Eller med spinat og blomkål.
-Wokket hvidkål og courgette med krydderier og kyllingebryst.
-Du kan peppe en færdigsalat eller ret op med en spiseske af de meget sunde og smagfulde granatæblekerner. Eller en skefuld hakket løg i   en salat.
-Brug friske og tørrede urter og krydderier, hvidløg, limesaft, æbleeddike og fritterede salvieblade eller rosmarin for at give forskellige smag   til dine retter.
-En stor avocado som snack eller i en salat med kål, rucola, rødbedeblade, asparges og blomkål.
-½ kogt spidskål (skåret igennem på langs) med pesto. Laks og hakkede rødløg ved siden af.
-Kerneknækbrød med ost eller røget laks og avocado

De ting du kan spise ganske lidt af på en ketodiæt
Det er sunde ting med lidt kulhydrater som du kan spise lidt af som gør det hele lidt sjovere. Granatæblekerner de er lave på kulh. og superrige på antioxidanter.
En smule vilde blåbær, meget antioxidantrige og vitaminrige. De fåes på frost i Rema1000.
Et stykke 70-80% mørk chokolade
En smule ren rå lakrids hvis du gerne vil af med acetoneånden. Det er ketonstofferne der giver dig den. Det er en naturlig del af ketodiæt.

 

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Bliv holdt opdateret med det seneste nye, gode tilbud og information.

Tak for din tilmelding!