Du har sikkert set forskellige overskrifter om hvordan sygdomme og lidelser har forbindelse til det miljø vi har i vores tarm.
Men hvordan det hænger sammen kan være svært at forstå. Og hvordan du selv kan gøre noget for at skabe og bevare en sund tarmflora er rigtig dejligt at vide når nu den er så vigtig.

Hvordan tarmflora påvirker alt i dig
Tarmen er her hvor vi optager og også udskiller alt hvad vi putter i munden. Der er stoffer (komponenter i mad) som er livsvigtige for os og der er stoffer som vi gerne optage fra tarmen og IND i kroppen. Og der er stoffer som vi skal kunne holde UDE i tarmen. En hel og stærk tarmslimhinde sørger for at det foregår helt naturligt og enkelt.. Men slimhinden forbliver kun hel og stærk med de rette byggestene. Dem leverer du via maden du spiser. Og slimhinden bliver kun sund og stærk med den rette bakteriekoloni (tarmflora) som dæmper inflammation og omsætter fibre til fedtsyre som bygges ind i tarmslimhinden. Vi fornyer tarmvæggen på bare 3 dage, så derfor er det en kontinuerlig proces at forny og reparerer. Andre bakterier fremmer inflammation og skaber panik i tarmen. Dem skal vi gerne have under kontrol.
I vores tarm, bor 80% af vores immunsystem. Det er skabt til at passe på os og reagerer på fremmede komponenter og truende bakterier eller overvækst af svamp.

Immunsystem og tarmflora
Hvis dit immunforsvar er alert/overaktivt på grund af indholdet i tarmen så får kroppen signal om at der er fare på færde. Kortisol er et hormon der altid frigives hvis der er fare på færde. Samtidig er det også et hormon der modulerer (balancerer) immunsystemet. En slags buffer så ikke immunforsvaret får angrebet for meget. Kortisol frigiver sukker til blodet fordi vi i tidernes morgen havde brug for at kæmpe eller flygte fysisk hvis der var fare. I dag sidder vi ved skrivebordet eller i sofaen mens sukkeret frigives til blodbanen uden af vi forbrænder det gennem bevægelse. Blodsukkerstigningen frigiver insulin som fremmer inflammation og ofte giver vægtøgning.
Der starter altså en kædereaktion i vores hormoner som ofte spores tilbage til tarmen.
Samtidig påvirker immunsystemet nervesystemet. Netop fordi immunsystemet er “aggressivt” der er skabt til at passe på os (dræbe faretruende celler og mikrober – og fordi kampflugt hormonet helt i naturens orden vækker nervesystemet for at hjælpe os til vagtsomhed overfor mulige trusler og gør os parate til at gå i kamp eller flygte. Derfor kan overdrevne immunreaktioner resulterer i angst, uro og hurtigt stressrespons.

Der findes mange studier om tarmfloras betydning
Tarmfloraen har dog mangfoldig indflydelse på mange signalstoffer, cytokiner og hormoner. Det er et stort komplekst felt som ikke er – og nok aldrig bliver fuldt afklaret, kroppen er alt for kompleks til at vi nogensinde kommer til at begribe den netværk af reaktioner og sammenhænge som styrer alle processer i kroppen. På NIH (Den amerikanske sundhedsstyrelse) kan man læse tusindevis af artikler om emnet. Forbindelsen mellem kost, tarmflora og sygdom kan du blandt andet læse i denne artikel.

Har du brug for noget mere letlæst, så prøv denne artikel fra Politiken. Den viser også at kost er ganske effektiv til at forandre tarmflora gennem dine måltider.

Autoimmun sygdom er i stærk stigning. Det er sygdomme som Lavt hashimotos, div. gigtformer, lupus, diabetes 1, psoriasis  og sclerose. De har også forbindelse til tarmfora. Det er vel undersøgt, men har utrolig lille plads i den vejleding og anbefalinger som patienter får. Studiet her peger på betydningen. Denne artikel er lidt sværere at læse, men for de studievante og de myreflittige er den her. Eller du kan se den som dokumentation og ikke noget du behøver at forstå.

Hvordan påvirkes tarmflora positivt
Tarmflora grundlægges ved fødslen og gennem amning. Mennesker født ved kejsersnit og de som ikke er blevet ammet har forhøjet risiko for kronisk sygdom senere i livet. Det vigtige er at understrege at du kan arbejde med din tarmflora gennem mad og eventuelt tilskud. Først og fremmest er det vigtigt spise varieret og sørge for rigelige mængder grøntsager. Vores tarmflora er følsom for medicin, sukker, alkohol og medicin. Den er også følsom for stress, så der kan være mange grunde til at den er røget ud af kurs. Måske skal du have særlig pleje for at danne nye sunde kolonier.
Ønsker du viden, motivation og inspiration til at gøre hvad du kan for at øge dit velvære så kontakt mig endelig.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Bliv holdt opdateret med det seneste nye, gode tilbud og information.

Tak for din tilmelding!