Stress kan opstå ved lang tids pres, for meget arbejde for mange opgaver som ikke vil løses, spekulationer, økonomi, dårlige relationer og andre ting i din dagligdag. Stress kan også opstå hvis vi har stor usikkerhed om vores eget værd. Hvis vi konstant gør os tanker om vi nu er gode nok, søde nok, pæne nok.
Endelig kan du have stress fordi du har dysbiotisk tarmflora, candida, inflammation, næringsmangler eller ophobning af giftstoffer.
Alle disse stressfaktorer påvirker os fysisk. Vores kortisol og adrenalin stiger. Gør os kampklare. Kortisol har en kaskade af følger, som stigende blodsukker og insulin, det fremmer inflammation og påvirker hele hormonbalancen, sågar vores kønshormoner påvirkes. Kvinders menstruation kan udeblive og fertilitet påvirkes negativt, sexlyst og nærvær kan forsvinde. En stress der begynder i kroppen kan være usynlig men vise sig som overdrevne bekymringer, tankespind, diffus angst, konstant uro eller dårlig søvn.
Mindfulness er nærvær med hvad som ER
Hvis du praktiserer fuldt nærvær, sanser og betragter øjeblikket som er! Så vil du sikkert opleve at der er mindre plads til alle de nyttesløse tanker og analyser af din situation og hvor de kommer fra og hvor det mon ender. Hvis du favner øjeblikket som ER, mærker din krop i verden, hører fuglene, mærker varmen, stolen du sidder i, åndedrættet der bevæger dig,… Alt det som ER lige NU, så vil du skabe et roligt rum, en afkørsel fra “highway tankespind”

Mindfulness forandrer  din krop
Mindfulness kan sænke dit blodtryk og dit kolesteroltal, det kan lindre smerte, balancerer dit blodsukker og dæmpe inflammation. Det kan også forebygge eller lindre både stress og depression.
Der er altså lutter fordele ved mindfulness
Det tilskrives også at have foryngende evner da stress påvirker vores DNA.
For enden af alle vores kromosomer sidder en lille DNA sekvens der, hedder telomere.
Vores telomerer beskytter vores DNA og har ansvaret for celledeling. Telomerer afkortes naturligt i takt med vores alder. Men forskning viser at de afkortes hurtigere når vi lider af kronisk stress. Det betyder at vores evne til at forny vores celler mindskes hurtigere ved stress.
Vores stress, eller vores neurohormoner påvirker vores tarmflora negativt og det har en tilbagevirkende kraft da tarmfloraen påvirker hjernen.
Mindfulness er én af vejene væk fra stress. Studier har vist at telomerer kan blive længere ved meditation. Samtidig kan vores hormoner påvirkes så kortisol og adrenalin falder. Meditation kan altså være en vej ind til stressreduktion, større nærvær og bedre balance i din krop.
Effekten af stress forstærkes yderligere hvis vi selv opfatter vores stress som meget negativ. Man kunne kalde det metastress. Kan vi derimod træde et skridt tilbage og se roligt på vores liv lige nu, sanse øjeblikket nu, så vil vi i højere grad have mulighed for at bremse stressresponset som skaber en flod af problemer. Det betyder at hvis vi øger vores evne til at mærke nærvær med hvad der end er nu, fremfor at tænke og skabe flere og flere tanker omkring vores stress, så kan vi heale og støtte os selv til mere sundhed. Det kan være mindre smerte, bedre fordøjelse, bedre koncentration eller søvn mv. Prøv at sætte dig et sted. Luk dine øjne og mærk dit åndedræt. Lad det være som det er, observer det, mærk de sansninger det giver dig fra kroppen, når du trækker vejret. Observer åndedrættet og måske lægger du mærke til en lille forandring efter et lille stykke tid. Du får måske tanker der kommer og banker på og gerne vil tages ind. Prøv bare at se dem et øjeblik, konstater at de er der, og så vend opmærksomheden tilbage til dit åndedræt. Igen og igen….

Mindfulness og ernæringsterapi – det perfekte sundhedsmatch
Som ernæringsterapeut har jeg behandlet mange mennesker med stress, angst og depression, som var opstået af fysiologiske årsager. Det som hedder kronisk “lowgrade stress” Det kan være inflammation i led eller tarm, ubalanceret tarmflora (candida, dårlige bakterier og måske utæt tarm, ubalancerede hormoner.) Det kan komme af dårlig ernæring, for få grøntsager, for meget sukker, medicin eller nedsat afgiftning. Se dette blogindlæg hvis du er mere nysgerrig på hvordan kroppens tilstand påvirker hjernen.
Mindfullness vil stadig kunne hjælpe, men et kig på kroppens biokemiske tilstand kan gøre en stor forskel for din evne til at være tilstede i nu’et og falde til ro med åndedræt og væren. Hvis de fysiske tilstande øger kortisol og adrenalin vil kroppen opfatte at der er fare på færde. Så bliver mindfulness vanskeligere. Overvej din historie med symptomer fra kroppen, overvej om du har en sund krop der har fået en næring den behøver og ikke er for forgiftet af fx kviksølv (fra plomper), sprøjtemiddelrester, cigaretter, hash (også tilbage i dine unge dage), vacciner (hvis du har rejst meget), dårlige fedtstoffer, sødemidler mv.

Utryg opvækst eller dagligdag, kan hæmme fordøjelsen og på den måde skabe problemer med tarmflora og næringsoptagelse. Overvej dine relationer, dit tryghedsfundament, selvværd, traumer gennem livet… Se på hvordan din krop har reageret. Overvej hvor meget du bærer på.
Vores sundhed er et mix af vores vej i livet, ernæring, bevægelse, tanker, hvile, søvn og positiv stimulation og relation.

Mindfulness er at se og være med det vi rummer
Og vi har i os både kilder til sorg, vrede, glæde, livskraft, handling, stilhed, kærlighed og had. Giv dig selv lov til at være den du er. Opdag styrken i alle dine facetter.
Brug 10-20 minutter hver dag på at være til i stilhed, uden vurderinger, bare i stilhed med accept af det du er.
Glæd dig til mere fred, mere frihed og accept af dig og dit liv.
Hvis det er for provokernede at sidde stille så er mindfull yoga den perfekte start. Det er meditativ bevægelse og er læren god hjælper han/hun dig til at sanse kroppen og åndedrættet undervejs. Mindfulness ligger i yogafilosofien. Især Yinyoga giver den meditative mulighed.
Læs mere om yoga her

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Bliv holdt opdateret med det seneste nye, gode tilbud og information.

Tak for din tilmelding!