Blue zone diet

 

Der er steder i verden hvor de lever længere end i resten af verden. Det er steder hvor en større del af befolkningen bliver over 100 år. Der er få af dem og de kaldes Blue Zone. Det er ikke teknologi, vacciner og superhospitaler, der har givet en længere gennemsnitslevetid. (1)
Derimod har dé steder ligheder omkring kost og fysisk aktivitet.
De spiser næsten vegetarisk, rigtig mange bladgrøntsager, dagligt forskellige bælgfrugter, rigelig olivenolie. De spiser lidt fisk nogle gange om ugen og små mængder kød nogle gange om måneden. Deres mad er dyrket lokalt, i egen have eller i landsbyen.
De spiser ingen sukker, men gerne lidt honning, ingen komælksprodukter, næsten ingen gluten men gerne fuldkorn som byg, brune ris, quinoa og majs.
De dyrker afgrøder uden sprøjtemidler, penicillin og hormonforstyrrende stoffer. Dyrene de spiser lever på græs og i naturen. Uden penicillin og fremstillet dyrefoder.
Ofte har de dage med faste, ud fra religiøs praksis, eller de spiser generelt færre kalorier end de forbrænder i deres fysisk aktive liv.

De spiser med glæde og fryd, uden at tælle kalorier eller fibre. De spiser ikke for mindre appelsinhud, mere sexet glød i øjnene eller andet af det som er blevet ambitiøse hverdagstanker for det moderne menneske.
De er forbundet i deres familier og landsby og har en religiøs eller spirituel tilgang til livet. Ældre mennesker æres og er en vigtig del af familielivet. Akkumuleret visdom fra de ældre, modtages og lever videre i generationer. Vi kan kalde det ”natruvidenskab” Det er viden der i dag vender tilbage som nye opdagelser. Det er overlevelseskraft og sundhed der genopdages.

Alle disse aspekter kan synes som en stor mundfuld og meget langt væk fra vores livsform. Men lad os se lidt på de mange bække små. Se på de skridt der vil bringe dig i en bedre retning.

Et godt sted at starte er med maden fordi mad regulerer vores hormoner og energi. Vores mad kan være med til at skabe den ro og det overskud der skal til for at leve mere fredfyldt uden stimulanser. (2) Jeg har ofte set mennesker forandrer humør, handlekraft, koncentration og indre ro ved simple kostforandringer.
Lad os begynde ved morgenmaden fordi den giver dine hormoner og din energi dagens udgangspunkt. Starter du med mad som styrker og stabiliserer dig har du en mere stabil energi resten af dagen og er mindre tilbøjelig til at drikke for meget kaffe og spise sødt.
En god morgenmad kan være en smoothie af mørke bær, lidt nødder, spinat og frisk appelsin. Du blender det med soja eller mandelmælk og kan krydre med kanel og kardemomme eller andre af dine yndlingskrydderier. Hvis du er fysisk aktiv i dit arbejdsliv kan du tilføje en skive fuldkornsbrød med pålæg.
Et ligeså godt alternativ er at svitse fx champignon, løg og courgette på panden, tilsætte 1-2 æg og gerne krydrer med urter eller stødt gurkemeje, sennepsfrø, paprika og andre du holder af.
Jeg køber Mill & Mortar’s blandinger fordi de simpelthen er så lækre og gør det hurtigt og let at skabe forskellige smagsnuancer. Flaming Dust, Rasta Pasta, Mermaids Bite og Cabbage Karma er nogle af mine absolutte favoritter.

Et skridt tættere på flexitar-køkkenet
Bønner, linser, kikærter, tofu mv. hører til det vegetariske køkken og i disse Blue Zones. Bælgfrugter er rige på fibre, proteiner, mineraler og vitaminer. Faktisk er bælgfrugterne noget af det mest næringsrige vi kan spise. De kan dække vores behov for magnesium, jern, b vitaminer og komplekse fibre bedre end nogen anden fødevaregruppe.
Begynd at tilføje dem i din mad. Du kan lave chili con carne med mange hakkede grøntsager og bønner. Eller drysse lidt kogte bønner i en salat.
For at lette processen med bønner anbefaler jeg at du koger en hel pose tørrede bønner ad gangen. De sættes i blød, koges og fryses ned i portionsposer. Gør du posen flad så tager det få minutter at tø dem op. Disse hjemmekogte bønner er mere faste og lækre end dåsebønnerne. Du kan lægge nogle af de kogte bønner i en lage af olivenolie, citron-saft og skal, hvidløg og krydderier. Så har du lynhurtigt en lækker bønnesalat med dressing.
Samtidig med det, så øger du mængden af grønt. Bladgrønt sammen med avocado, gulerod, spidskål, broccolibuketter og så en god dressing. Bladgrønt har været undervurderet fordi salat tidligere var kedeligt. I min barndom var der iceberg, kinakål og hovedsalat. Men i dag er der et rigt udvalg af mange lækre sprøde salater i skønne farver, med bitterstoffer, syrer og forskellige aromaer.
Som eftermiddagssnack kan du lave ristede kikærter. (3) Eller hummus med gulerodsstave. Du kan købe hummus og små snack gulerødder. Easy-peacy 🙂

Hvis det skulle være mange bække små, så har jeg allerede fyldt rigeligt på. Men det giver dig mulighed for at vælge hvor du starter. Det kan være en god idé at beslutte sig for ét nyt tiltag hver uge. Nogle mennesker er alt eller intet, så kan du gå mere radikalt til værks, men vær opmærksom på at det koster lidt energi og tid at ændre meget og vid at det henad vejen bliver rutine og let. NATURLIGT.

At nyde anderledes mad, at leve og spise glad uden sukker som er de fleste menneskers last og afhængighed! Det kan tage lidt tid. Så med tanke på at menneskene der lever i de blå zoner, spiser af lyst, uden tanke på sundhed og skønhed.
Det er en vej vi skal moderne mennesker skal træde, den ligger ikke helt åben for os, men den kan trædes og vi kan frigøre os fra alle disse afhængigheder som dagligt giver ufrivillige handlinger.
Det er en bevægelse, en proces for os, der altid er fulde af travlhed, påvirket af reklamer der skaber fristelser og vaner skabt fra vi var ganske små. Vi skal igennem en lille ny dannelse.
Gå nysgerrigt og sansende til den.

Noter

  1. Blue zones er: Sardinien, Okinawa (en ø) i Japan, Costa Rica og Ikara i Grækenland, Hong Kong og Loma Linda som er et område i Californien hvor 7 dags adventister udgør en stor del af befolkningen. Hong Kong adskiller sig fra de andre områder ved at være en hektisk storby, men de lever fortrinsvis vegetarisk, dyrker motion og lever sammen i store familier hvor ældre har en vigtig og anerkendt rolle og status i familien.
  2. Stimulanser er elementer i livet som pepper os op og hjælper os til at køre videre når vi egentlig har opbrugt vores energi. Stimulanser er også elementer der lægger låg på følelser vi ikke helt kan rumme. Stimulanser kan være sukker, chokolade, musik, kaffe og mælk. Det kan være alkohol, tobak og stoffer. Stimulanser kan også være instagram, facebook, tv-serier, endeløs snak, shopping, kulturfortæring, arbejde og overtræning. Prøv at se dine afhængigheder igennem. Undersøg om der er noget du bruger for at bedøve eller op-regulerer. Få ikke for store ambitioner, men begynd at se dine mønstre. Husk proces!
  3. Kogte hele kikærter vendes i olivenolie med tandorimix og god salt, bages i ovnen i 15 min ved 200 gr.
  4. Billedet er kidneybønner med rød gulerod (skræller), forårsløg, hvidløg, koldpresset rapsolie med citron.

 

 

 

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Bliv holdt opdateret med det seneste nye, gode tilbud og information.

Tak for din tilmelding!