Når jeg dufter til æteriske olier, bredes en skøn følelse i min krop, jeg kan mærke den effekt helt ned i maven, mærke min krop elsker det. Selvom jeg elsker gode parfumer så er det en helt anden oplevelse med dem. Parfumer dufter dejligt i næsen men kommer ikke rigtig ned i kroppen.
Når jeg tænder min lille olielampe oplever jeg altid en salighed og glæde. Når jeg smører en olie med inflammationsdæmpende og afspændende olier på min dårlige arm så falder smerteniveauet altid. Muskelspændingen aftager så det kan mærkes. Jeg bliver simpelthn mere afspændt, rolig og glad når jeg bruger æteriske olier.
Når jeg afholder yinyoga med aromaterapi så bliver energien og glæden på holdet altid højere. Mine yogier går afspændte og næsten berusede eller lykkelige ud ad døren. Som en af dem sagde, ”jeg smilede hele vejen hjem.”
Æteriske olier er udtræk af rod, blomst, frugt, blad, stængel eller skal. De er intense i både duft og virkning.
De har effekter i din krop, som den mad og de urter du spiser.
De kan bruges i stedet for urtekapsler eller andre tilskud. Her tilføjes blot nydelsen, sanseligheden og glæden som duftene skaber.
Vi optager olierne på to forskellige måder.

Æteriske olier gennem næsen og vores duftorgan
Olier og de virksomme stoffer er flygtige og løftes gennem luften. Når du snuser eller blot trækker vejret trækkes de ind i dine næsebor op til den ”olfaktoriske knop” (vores duftorgan) Det er et fantastisk system af op til 80 millioner nervetråde som bringer informationer til hjernen ud fra det de opfanger eller sanser.
Det er her de aktive og duftende stoffer optages og bringes videre til kirtler og områder i hjernen. De aktive stoffer og duftene påvirker vores humør og sindstilstand. Olierne kan opløfte, berolige, støtte koncentration, søvn, glæde og balance.
Vi har en barriere ind til hjernen som kaldes blodhjernebarrieren. Den beskytter vores vigtige hjerne. Stofferne i olierne kan trænge gennem den barriere hvilket gør dem effektive til at støtte og lindre hjernen.

Æteriske olier gennem huden
Stofferne i olierne optages også gennem huden på få sekunder, herfra kommer de i blodet og transporteres rundt i kroppen. Vores muskler, organer og væv påvirkes af de aktive stoffer i olien og vi kan mærke en effekt på fx smertetilstande og muskelspændinger. De påvirker vores blodtryk og immunsystem. Olierne kan ofte mindske eller udslette vorter, herpes og pigmentforandringer. Det er kraftfulde stoffer vi har med at gøre. Vi skal derfor bruge dem med forsigtighed. De er ekstremt koncentrerede og kan være ætsende, irriterende eller over tid fremkalde allergiske reaktioner. Derfor skal man bruge dem fortyndet og med omtanke. Men deres effekter er mangfoldige og kraftfulde, det er naturend gaver som altid har været brugt til at heale og styrke menneskets sundhed.

Æteriske olier og vores hormoner
Alt i os reguleres af hormoner. Det er hormoner der gør vi kan vågne og møde en ny dag, falde til ro og i søvn når dagen er omme. Vores glæde, energi, tristhed, seksualitet, vrede og følelse af fredfyldthed er skabt af hormoner og kan påvirkes af de forskelige stoffer i æteriske olier.
Hormonerne er forbundede så forandringer i et hormon skaber forandringer i andre hormoner. Den olfaktoriske knop er det sted hvor nervesystemet på sin rejse gennem kroppen er mest direkte eksponeret for stoffer. Via de mange nerveceller er der en lynhurtig og direkte vej til hjernens nærliggende kirtler som regulerer vores hormoner.

De aktive stoffer i æteriske olier
De aktive stoffer er, i videnskabelige kredse, velkendte stoffer som lycopene, limonene, camphene, verbenone, cineol og mange mange flere. Det er de stoffer som medicinalindustrien efterligner. De fremstiller dem kemisk og næsten identisk. Kun næsten. Intet har den kraft og magi som naturen har.
Jasmin olie støtter vores produktion af GABA som er beroligende, for nogle fredsskabende. Alle citrusolierne er opløftende og stimulerende.
Mange af olierne har en inflammationsdæmpende effekt. Det giver en kaskade af positive effekter at inflammation sænkes. Kortisol (stress-hormon) daler, smerte bliver mindre, muskler løsnes, blodtryk, blodsukker og tarmflora kan forbedres.

Æteriske olier og forskning
Der er lavet mange små studier på æteriske olier. De viser gode effekter. Olier bruges især til behandling af angst og stress, men også til kræftforløb har de vist sig at forbedre livskvaliteten. Det kan være svært at skabe store bulletproof studier, de koster mange penge og ingen kan tjene ret meget på naturens gaver, så ingen betaler for studierne. Samtidig er det komplekst med de mange forskellige stoffer i én plante og der er artsvarianter og synergi effekter som ”forstyrrer de rene billeder videnskaben gerne vil have.
Derfor må du snuse eller smøre ind og mærke om det gør noget godt for dig.
Studier viser at pebermynteolie hjælper muskler til at slappe af. Prøv at smøre det i nakke skulderområdet. Med lidt kamfer og lavendel i så har du en stærkt afspændende olie. Du kan mærke det og det bekræftes i studier.

Du kan også komme til Yinyoga og aromaterapi ved en af mine sessions.

 

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Bliv holdt opdateret med det seneste nye, gode tilbud og information.

Tak for din tilmelding!