Gurkemeje er en lille gråbrun knold, MEN man skal ikke skue hunden på hårene. Den har en flot stærk gul farve når du skræller den. Og den har potente sundhedsfremmende evner. Som en del af din daglige mad vil den støtte og hjælpe dig til at holde din krop – dit tempel rent og velfungerende. Den har en mild smag og du kan bruge den i mange forskellige sammenhænge. Gurkemeje indeholder det meget potente Curcumin. Stoffet har en lang række positive effekter. Som forebyggende kan du bruge den i din mad og dine jucies eller smoothies. Hvis du allerede har skavanker så anbefaler jeg at du også bruger curcuminkapsler som tilskud samtidig med at du bruger roden eller pulveret i din mad.

Gurkemeje rig på antioxidanter
Først og fremmest er curcumin antioxidant. Det betyder at det går ind og forbinder sig med frie radikaler som er i større eller mindre grad i ethvert menneske. Frie radikaler reagerer med fedt, protein og DNA i vores krop og celler. De kan derfor beskadige cellevæggen, cellekernen og kommunikationen i vores krop Frie radikaler er eller opstår ved sollys, metaller, giftstoffer (i fx kemikaler, stegemutagener, dampe fra bygninger, maling, forurening mv.) Vi kan tale om curcumin som en af de klude, en af de støvsugere, der holder dit tempel rent. Flest mulige anti-oxidanter vil hjælpe dig til at bevare dine celler sunde og vitale. Vil hindre inflammmation og et overaktivt immunsystem.

Gurkemeje er antiinflammatorisk
At dæmpe inflammation er en anden evne curcumin har. Det skyldes til dels antioxidanterne. Men også at curcumin (Tetrahydroxycurcumin) styrker vores produktion af glutathion, kroppens eget og meget stærke antioxidant. Endelig har curcumin vist at have en smertedæmpende effekt på linie med mildt smertestillende medicin. En smertelig og autoimmunlidelse som leddegigt har den vist sig vældig effektiv imod. Faktisk peger flere studier på at det virker bedre end medicin. Det skyldes sikkert den antiinflammatoriske effekt og den antioxidative effekt.
Disse egenskaber bringer curcumin som antiage produkt på banen. Kronisk ”low grade Inflammation”, skaber sygdomme som mærkes både i krop og sjæl og ses i huden og glimtet i øjet. Kronisk inflammation kan curcumin være med til at sænke. Dog skal man nok også se på hvad det er som skaber inflammation. Det kunne være stress, fødevarintolerancer, fordøjelsesproblemer eller for høje niveauer af kviksølv, bly eller andre metaller.

Gurkemeje din anticancer kur
Curcumin kan være en aktiv medspiller hvis du vil undgå at få kræft eller hvis du har kræft og vil supplere den konventionelle behandling. Vi har sandsynligvis alle sammen haft små bitte kræftknuder som vores immunforsvar opsporer og tilintetgøre. De bliver aldrig store, de når ikke til at formerer sig inden vores stærke immunsystem har tilintetgjort dem. Men til tider er systemet for svækket eller knuderne for stærke og har hurtigt fået en magt der gør at de vinder over vores eget system. Curcumin kan fremme celledød i kræftcellerne, ved det der hedder apoptose som betyder programmeret celledød. Men det kan også udsulte kræftknuden ved at hindre at der dannes blodkar til knuden. Dens nærings-forsyningsvej afkappes og den vil dø af sult. Endelig har man set at curcumin kan hindre at der dannes metastaser. Et studie har vist rigtig god effekt ved kræft i tarmen.
Den kræfthæmmende effekt er også i sin egenskab af antioxidant og antiinflammatorisk.

Gurkemeje krydser blodhjerne barrieren
Inde i hjernen har den flere positive evner. Den kan øge mængden af BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor). Et stof i hjernen som styrker hukommelse og koncentration og dæmper inflammation i hjernen. Det viser sig at den kan mindske depression blandt andet ved at booste serotonin og dopamin, men også øge hukommelse og koncentration.
Som antidepressiv, virker curcumin lige så godt som prozac. Studiet viste at kombination af curumin og prozac var bedst
Curcumin kan fremme dannelsen af nye hjerneceller, beskytte neuroner og øge plasticiteten i synapserne (overførslen mellem nervetrådene).
Forebyggelse og endog behandling af alzheimer og parkinson har vist sig gode ved brug af curcumin. Jeg anbefaler ikke at man stoler på at det kan redde en udbrændt hjerne, men at bruge det forebyggende så du i højere grad rydder op, gør rent og fornyer samt skaber bedst muligt miljø for at hjernen kan holde sig selv sund.

Gurkemeje har antiviral effekt
I skrivende stund har jeg og resten af Danmark og store dele af verden været sendt hjem grundet Covid-19. En virus der har gjort sit indtog i hele verden. En virus af de mere aggressive som angriber lungerne men muligvis også hjerte og nyrer. Der er dog MEGET stor forskel på hvor lidt og hvor meget man mærker til lidelsen. Nogle opdager den ikke mens de har den, andre lander i respirator eller dør. Vi ved for lidt endnu, men det er absolut primært mennesker der i forvejen har alvorlige lidelser som knækkes af Covid-19. Men curcumin har vist sig effektiv til at hæmme Influenza A og Hepatitis A. Vi ved ikke om det også gælder Covid-19, men bruger man gurkemeje (shots), sammen med kanel (som kan hæmme HIV virus) så har man et ganske potent mix til al den reparation og oprydning man har brug for i det tempel vi skal leve i hele vores liv.

Gurkemeje til hjertets sundhed
Curcumin kan sænke kolesteroltallet og reparerer endothelvæggen i karvævet. Det har muligvis lige så god effekt som statiner og motion. Så hvorfor ikke indfører gurkemeje i din omelet, i dine gryderetter og måske et shot hver morgen med lidt ingefær og æble. Jeg tilsætter kanel og kardemomme for smagen og det gavner kun sundheden endnu mere.
Studiet resulterede i forbedrede markører for hjertekarsygdom og markant færre hjerteanfald.
En del af effekten kommer af den inflammationsdæmpende effekt og antioxidative effekt. Men også dens evne til at regulerer og støtte vores blodsukkerbalance har afgørende betydning for hjertes sundhed.

Gurkemeje og dit Blodsukker
Curcumin har vist sig meget effektivt til både at sænke blodsukker, øge insulinfølsomheden. Samtidig viser studier at curcumin kan dæmpe de følger der er ved diabetes. Såsom fedtlever, lipidomsætning og kolesteroltal. Hæmme kognitivt fald hos diabetes patienter, samt hæmme eller hindre de følgesygdomme som ofte opstår i nyrene. Dette er meget relevant for mennesker med diabetes.
Men curcumins evne til at regulerer og forbedre vores blodsukker og insuin-nivauer har en meget meget vigtig sundhedsfremmende påvirkning i moderne menneskers liv. Mange af vores lidelser opstår af flere ting som mangel på vitamin er og mineraler, for meget usundt fedt, for mange hurtige kulhydrater og for få grøntsager. Vores kulhydratomsætning og blodsukkerregulering er en hjørnesten i et sundt liv med energi, mental og fysisk styrke.
Så sammen med den vitale curcumin kan du begynde at se på din sundhed overall. Ellers er curcumin bare medicin (uden bivirkninger dog) og en måde at tørre vand op fra gulvet frem for at slukke for vandhanen eller løsne proppen i afløbet, altså symptom behandling. Derfor, brug curcumin og gurkemeje som en del af en sund livsform med mange grøntsager, fibre, gode nødder, motion, ro og ikke mindst god nattesøvn.
Curcumins effekt mange mange dobles når der også er peber. Så jeg tager et gurkemejeshot når jeg spiser røget laks med peber. Og jeg tilsætter lidt peber i mine shots. Nogle sluger 2 peberkorn når de tager gurkemeje eller curcumin-tilskud.
I mine shots drysser jeg kanel og kardemome. Først og fremmets for smagen. Men kanel og kardemomme er også sundhedsboostere og især kanel har effekter nogenlunde som gurkemeje.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Bliv holdt opdateret med det seneste nye, gode tilbud og information.

Tak for din tilmelding!