Urterne har så meget duft og smag at de beriger ethvert måltid. De er med til at holde dig frisk og rask.

Urter er rige på vitaminer og mineraler, sammen med alle antioxidanterne og det vi kalder phytokemikalier.

Urternes virkning

De har videnskabelige dokumenterede effekter på især kræft. De virker forebyggende på kræftceller, da de hindre at der skabes blodforsyning til kræftcellevævet, så det går til grunde frem for at vokse til en svulst.

Urter kan også hindre at kræftceller overhovedet opstår, fordi urterne indeholder antioxidanter og hele tiden dæmper inflammation og indgår forbindelser med det vi kalder frie radikaler. Når forbindelsen sker bliver den frie radikal neutraliseret og har ikke den skadelige effekt. Det er kemi og du behøver ikke forstå det. Bare vide at antioxidanter er kroppens rengøringsklude.

En anden kraftfuld effekt der er i urterne er deres evne til at hæmme eller dræbe uønsket bakterievækst. I vores tarm er der en koloni på omkring 2 kg. bakterier. Sammensætningen af disse bakterier er ikke ligegyldig. Urterne har evne for at nedbringe mængden af forstyrrende og sygdomsfremkaldende bakterier.

Endvidere har nogle urter gode egenskaber til at balancerer blodsukkeret. Andre kan nedbringe kolesterolmængde, andre igen giver energi eller forbedrer hjernens funktion, andre igen, beroliger nervesystemet eller støtter en god nattesøvn.

 

Hvilke urter er delikate i madlavning

Få opmærksomhed på urterne, tænk dem ind i dine måltider. Hvis vi går med lyst og nysgerrighed, så kommer vi hele vejen rundt og gør hver dag skridt i en sundere og mere livfuld retning

 

De grønne urter som salvie, persille, rosmarin, timian, basilikum, mynte og oregano er klassiske i køkkenet

Dem med bløde blade kan oftest bruges rå i salater eller du kan lave din egen pesto. Rosmarin og salvie er bedre tilberedt. Jeg friterer dem med det sidste minut eller to hvis jeg har grønt og kød på panden. Men jeg kan også tage persille og basilikum med i den varme ret, men bruger dem oftere rå. Har du have med plads til mange urter, så kan du ved høsttid lave lækker urtesalt.Du kører ganske enkelt urter og havsalt (gerne det uraffinerede grålige) i foodprocessoren.

 

Urter du ikke tænker på i første omgang

Mælkebøtteblade, brændenælder, ramsløg, vejbred og skvalderkål er nogle af dem. Du kan også bruge bøgeblade, brombærblade og hindbærblade. Til te, i pesto og i salater eller i suppe.

Det er en skøn fornemmelse at gå ud og samle ind i naturen.

 

Urteteer, også med urter som timian og basilikum kan være smagfulde i rette kombination med citronolie, lakridsrod, ingefær og kardemomme og alle disse smagsgivere er også effektfulde krydderier til en sammenkogt ret.

Mynte kan ud over dressing med stor fryd også bruges i smoothies.

 

Salvie

Salvie med de bløde sølvblanke blade

Rist dem i olie til en smuk tomatballade

De knaser lidt sprødt i et magisk sekund

Pirrer dine sanser, det er dig forundt.

 

 

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Bliv holdt opdateret med det seneste nye, gode tilbud og information.

Tak for din tilmelding!