Ser du frem til julen med en blanding af rædsel og fryd. Glæden over hygge, fester, familie, dejlig mad og sprøde kager? Og med rædsel af nogenlunde samme årsager. For mange arrangementer så du føler dig stresset eller udmattet? For meget af det søde og fede så du bliver træt, uoplagt og måske begynder at crave alle de ”forbudte” sager.

 

Der findes veje til at få det bedste fra flere verdener.

Først og fremmest skal du ikke sige ja tak til noget du ikke har lyst til.

Det gælder den hjemmebagte kage, æbleskiver, snaps og brunkager eller hele arrangementet. Er der for mange aktiviteter så drukner du i at styrte rundt og vise smil og julehumør alle steder.

Tænk tilbage og overvej hvor mange gange du har sagt ja tak, for ikke at være besværlig, uhøflig, udenfor eller ”fanatisk” Men ønsker du selv at dine venner/kolleger skal spise mod lyst bare fordi du har bagt (eller købt) æbleskiver. Ønsker du at dine kære, skal gå hjem med mavepine eller overvældende træthed fordi de sagde ja i stedet for nej.

Eller ønsker du at dine venner, kolleger og familie kommer og deltager fordi de har lyst og glæder sig over at være med dig?

Det bedste vi kan gøre for hinanden er at være ærlige, blive hos os selv, selvom det betyder at vi nogle gange siger nej tak – af årsager inde i os selv. Som ikke har med glæde og kærlighed til vores omgivelser at gøre. Og selvfølgelig tillade andre at være ærlige, takke nej, hvis de ikke har lyst til hele eller dele af vores arrangement.

 

Julemad er dejlig mad, men ikke kun den traditionelle kødrige, fede og sukkerige. Det skønne er at få lidt af det hele. Det smager dejligt, det er oftest god mad. Er det alkohol eller sødt kan det gøre glæde, hvis du kan holde det i små mængder. Det er ædegilder i fedt og sukker, skyllet ned med alkohol, det kan være hensigtsmæssigt at holde sig ude af.

Er det svært at ”nøjes” så kommer her et par fif.

Fordi vi kan lide and, sylte, risengrød og småkager behøver det ikke være det eneste på bordet. And smager skønt med frisk rødkålssalat til. Risengrød er lækkert – som dessert, ikke som aftensmad. Laks og sild til julefrokosten skænker dig nogle af de vigtige omega 3 fedtsyrer.

Læg vægt på at der er noget sundt og smagfuldt at supplerer de klassiske juleretter med.

I december har jeg min yndlingssalat af fintsnittet rødkål, appelsin, granatæblekerner og hakkede nødder eller mangler. Den er sød og saftig, smuk og farverig. Den er fantastisk i maven til at afhjælpe ”bivirkningerne” af den tunge julemad. Med den som afrunding af mit måltid, så sidder jeg ikke og hapser mere kød, flere kartofler med sovs. Jeg har heller ikke trang til det søde bagefter. Så jeg kan nemt undvære desserten eller småkagerne.

 

I stedet for småkager som primært består af smør og sukker, laver jeg konfektkugler af nødder, dadler og mørk chokolade. Alt sammen guf med næring. Uden den samme ”jeg vil ha’ mer’” følelse som traditionelt juleguf kan give.

 

Vælg en december for dig, og lad andre vælge for sig. Så bliver det så meget lettere at være sammen.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

Bliv holdt opdateret med det seneste nye, gode tilbud og information.

Tak for din tilmelding!